Bəzi xiyarlar niyə acı dadır?
Digərləri 26 İyn 2025 23:48:00 49 0
Xiyarın bəzən acı dad verməsi bir çox insanı narahat edir. Mütəxəssislər bu halın əsas səbəbinin xiyarın tərkibindəki "kukurbitasin" adlı maddə olduğunu bildirirlər.
Bu xəbəri də oxu: Partlayışın baş verdiyi yer məlum oldu Rəsmi açıqlama
Son.az xəbər verir ki, bu maddə xiyarın xüsusilə uca yaxın hissələrində toplanır və acı dadın yaranmasına səbəb olur. Kukurbitasin əsasən bitkinin müdafiə mexanizmi kimi yaranır və acılıq şəraitdən asılı olaraq daha da güclənə bilər.
Məlumata görə, xiyarın acı olmasına təsir edən amillər arasında qeyri-kafi suvarma, torpaq çatışmazlığı, temperatur dəyişiklikləri və genetik faktorlar önə çıxır. Stress şəraitində böyüyən bitkilərdə bu maddənin miqdarı artır və nəticədə meyvə acılaşır.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, acılıq əsasən xiyarın gövdədən uzaq olan, uc hissəsində daha çox olur. Acı dadla qarşılaşmamaq üçün bu hissənin kəsilib atılması tövsiyə olunur. Ev şəraitində xiyar yetişdirənlərə isə düzgün və bərabər suvarma rejiminə diqqət etmələri məsləhət görülür.
Bakı şəhərində son zamanlar taksi sürücüləri ilə sərnişinlər arası

ABŞ-də yerləşən şirkət süni mayalanma yolu ilə əldə edilən embrionla

ABŞ-nin milyarder iş adamı Ceff Bezosun Venesiyada keçirdiyi toy tədbiri ş

Yumurta çox faydalı qida olsa da, bəzi insanlar üçün sağlamlıq baxımın

Çin alimləri yarasalarda əvvəllər məlum olmayan 20 yeni virus aşkarlayıb

"Evimin, otaqlarımın hər yerinə kamera qoymuşam. İnsan güvəndə dey

Qazaxıstan Prezidenti Kasım-Jomart Tokayev bəzi siyasi liderlərin ictimai ç

Xalq artisti Alim Qasımov toyda rep dediyi üçün onu tənqid edənlərə cava

İyunun 14-dən indiyədək İrandan Azərbaycan, Ermənistan və Türkmənistan

Bakının 240 nömrəli tam orta məktəbində vəzifə səlahiyyətlərindən s

Belarus Prezidenti Aleksandr Lukaşenko Avrasiya İqtisadi İttifaqının Minskd

"Əgər Xamenei bizim nişangahımızda olsaydı, onu aradan götürərdik&

Fövqəladə Hallar Nazirliyinin (FHN) Şimal Regional Dövlət Yanğın Nəzar�
